Opbevaring og pleje af krystaller

Hvordan opbevares krystallerne?

Opbevaring og pleje af  krystaller er vigtig. Du bør være omhyggelig med at rense og opbevare dine krystaller og ædelsten korrekt, så du beskytter dem når de ikke er i brug. Mange tror at alle krystaller er hårde som sten, men i virkeligheden varierer de fra de meget bløde som feks selenit som kan kradses i med en fingernegl til de meget hårde som diamanter, der kan skære gennem de fleste substanser.

Forståelse for disse variationer er som sagt vigtigt, mår det handler om at opbevare dem rigtigt. Vær derfor altid omhyggelig med at undersøge den enkelte ædelstens hårdhed for at undgå at de bløde bliver ridset.

Hvis du opbevarer alle dine krystaller samme sted, er det en god ide at lægge dem enkeltvis i små poser eller små stykker silke for at beskytte mod ridser.

Din guide til krystallernes hårdhed

En krystals hårdhed bestemmes af dens modstandsdygtighed over for ridser, når et andet materiale gnides mod den – et materiale kan kun blive ridset af et andet materiale med større hårdhedsgrad.

Mineralers hårdhed måles ud fra en skala der kaldes Mohs skala hvor 10 er diamant og 1 er talk. Forskellen mellem tallene på denne skala er ikke proportionel- feks er diamanter 120 gange hårdere ens rubiner som er på 9men 4 millioner hårdere end talk som er 1. Hvert enkelt minerals hårdhed og modstandsdygtighed overfor ridser måles ved hjælpe af Mohs skala.

1. Talk

2. Rav

3. Calcit

4. Fluorit, malakit, perler

5. Apatit, lapis lazuli, obsidian, opal, turkis

6. Agat, karneol, granat, hæmatit, jade, jaspis, labradorit, månesten, pyrit

7. Onyks, olivin, bjergkrystal, tigerøje, turmalin

8. Smaragd, topas

9. Rubin, safir

10. Diamant

 

Særlig pleje af krystallerne.

Visse krystaller går hurtigere i stykker end andre og behøver derfor særlig pleje.

Rav:

Rov får nemt ridser og bør opbevares i et blødt materiale som feks silke eller fløjl. Når du renser rav, så brug mild sæbe og lunkent vand, og gnid stenen tør med et blædt stykke stof. Du kan også gnide den med jomfruolivenolie hvis den har mistet sin glans.

Opaler:

Disse indeholder op til 10% vand og bør ikke opbevares nær varmekilder eller varme steder da det kan få stenen til at revne eller miste deres farve. Opbevar helst opaler i en lille beholder med vand.

Perler:

Disse indeholder op til 2% vand og bør heller ikke udsætte for varme. Undgå også syreholdig væsker som feks eddike eller rødvin da det vil opløse perlerne.

Opbevaring

Du bør ikke opbevare dine krystaller i lufttæt plastik eller lignende, da et sådant sterilt miljø kan have en negativ indvirkning på krystallernes energi og i nogle tilfælde bevirke at de mister deres farve.

Silke er perfekt til opbevaring af krystaller, da det er et natur materiale og utrolig blødt så det ikke ridser. Silke menes også at være godt isoleringsmateriale da det forhindre at den energi du lader dine krystaller med forsvinder.

Vigtigt at undgå

Der er visse forhold du bør undgå når du har med krystaller at gøre.

Udsæt ikke krystaller for høj varme eller kulde da det kan ødelægge krystallerne.

Lysfølsomme krystaller bær aldrig ligge direkte i stærk sol.

Undgå at krystaller kommer i kontakt med kemikalier.

Rensetips.

Krystallerne kan renses og rengøres under rindende vand selvom mineralvand er at fortrække, fremfor vand fra hanen pgs kalk. Vandet bør være stuetemperatur da svingninger i temperaturen kan kan få krystallerne til at krakelere hvis de i forvejen har en svar struktur- husk også at det ikke er alle krystaller som kan tålevand.

Sæbe bør kun bruges hvis der er tale om natur sæbe og kun hvis de er rigtige snavset.

En gammel tandbørste er perfekt til blidt at fjerne smuds og snavs fra krystallerne.

 

Oplev magien i krystaller

Tilbage til forsiden her: Pilos